Restauracja Izumi Sushi
ul. Biały Kamień 4,  Warszawa
(22) 424 00 51

Izumi Sushi

Izumi Sushi

Historia mokotowskiej Palmiarni, w której znajduje się obecnie restauracja Izumi Biały Kamień, sięga lat 20-tych ubiegłego wieku. Jej wnętrze tonie w tropikalnej roślinności, wśród której znajdują się stuletnie palmy. We wrześniu 2009 roku Palmiarnia uzyskała nową bryłę, a swoją działaność zaingurowła w niej restauracja Izumi.

Autorskie menu Izumi jest ukłonem w stronę tradycyjnego sushi z tokijskiego regionu Kanto, ale prezentuje też bardzo nowatorskie podejście do sushi, w formie fusion. Restauracja specjalizuje się także w kuchni japońskiej. W menu odnajdziemy ponadto dania inspirowane kuchnią Azji południowo-wschodniej, m.in. Tajlandii, Chin i Korei. W ubiegłym roku restauracja zdobyła 1. miejsce na I Ogólnopolskim Festiwalu Sushi w kategorii najlepszej restauracji sushi.

Szef Kuchni - Alon Than:

Mistrz sushi z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w Japonii. Znawca kuchni całej Azji południowo-wschodniej. Alon jest twórcą, współwłaścicielem oraz szefem kuchni w warszawskich restauracjach Izumi Sushi na Pl. Zbawiciela oraz Izumi Sushi Biały Kamień w mokotowskiej Palmiarni. Oprócz tradycyjnego sushi, któremu pozostaje wierny, bardzo lubi eksperymenty kulinarne. W swoich restauracjach proponuje autorską kuchnię, łącząc japoński styl ze światowym trendem fusion. Marzeniem Alona jest aby działalność restauracji Izumi przyczyniła się do głębszego zrozumienia japońskiej kultury kulinarnej, którą cechuje oryginalność, subtelna estetyka i umiejętny dobór składników, podkreślający ich walory smakowe. Na przestrzeni wieków z prostej solonki rybnej kultura kulinarna stworzyła sushi - kunsztowną potrawę przyrządzaną w drodze ceremonii. Prywatnie Alon lubi też kuchnię polską, szczególnie pierogi z kapustą i grzybami, a także flaki i bigos przyrządzane przez teściową.

Po raz pierwszy na Wine&Food Noble Night.