Restauracja Tamka 43
ul. Tamka 43,  00-355 Warszawa
(22) 441 62 34

Tamka 43

Tamka 43

Tamka 43 to nowe, niezwykłe miejsce w Warszawie. To kawiarnia, winebar i restauracja zlokalizowane w Centrum Chopinowskim.  Miejsce wyjątkowe, wręcz magiczne z racji swojego położenia, vis a vis wspaniałego Pałacu Ostrogskich, w którym znajduje się siedziba Muzeum Fryderyka Chopina.

Doskonała kawa, pyszne ciasta w nowoczesnej scenerii kawiarni znajdującej się na parterze modernistycznego budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina. WineBar z ekscytującą listą 120 pozycji z całego świata, ciekawy wybór innych alkoholi dokonany przez naszego sommeliera. I wreszcie to, co sprawia, że po latach poszukiwań, właśnie tu, na Tamce 43 można odnaleźć w końcu miejsce, którego tak bardzo brakowało w Warszawie –bezpretensjonalną, kameralną restaurację na najwyższym, światowym poziomie. Jej szefem kuchni jest jeden z najznakomitszych polskich kucharzy – Pan Robert Trzópek. Menu w Tamka 43 to jego autorski projekt. Krótka karta, często zmieniana lista dań oparta na najlepszych, sezonowych produktach polskich i europejskich.

Szef kuchni - Robert Trzópek:
Robert Trzópek jest jednym z najwybitniejszych polskich szefów kuchni. To jedyny Polak, który aż sześć lat przepracował w restauracjach powszechnie uznawanych za najlepsze na świecie. Jest kucharzem doskonałym z ogromnym doświadczeniem dotyczącym kuchni tradycyjnej, a jednocześnie specjalistą w dziedzinie „kuchni przyszłości” - zwanej także gastronomią molekularną. Przełomem w jego karierze stała się praca w Le Manoir aux Quat' Saisons w Oxfordzie, restauracji „wyróżnionej” dwiema gwiazdkami Michelin. Kolejnym szczeblem kariery Roberta Trzópka była praca w legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze, którą bez wątpienia można uznać za reprezentantkę najwyższej światowej klasy (1. miejsce w rankingu najlepszych światowych restauracji S.Pellegrino (2010 i 2011), dwie gwiazdki Michelin).  Jednym z największych osiągnięć w dotychczasowej pracy było zaproszenie Roberta Trzópka przez samego Ferrana Adrię do pracy w El Bulli (2. miejsce w rankingu S.Pellegrino 2010, trzy gwiazdki Michelin).  Właśnie na Hiszpańskim Costa Brava zdobył największe doświadczenie w kreowaniu kuchni molekularnej. Kuchnia na TAMCE 43 to jego autorski projekt. Zdobyte wcześniej doświadczenia pozwoliły mu na wprowadzenie nowatorskich metod kulinarnych na Polski grunt. Dania kreowane przez Trzópka, to coś dla poszukujących na talerzu zarówno klasycznych smaków i form, jak i tych, którzy lubią poeksperymentować, godząc się na zaskakujące akordy i pointy. Pewne jest, że wrażliwi na uroki kuchni próbując jego arcydzieł będą bardzo zadowoleni, bo jego kuchnia jest po prostu niezwykle smaczna, a przecież w dobrej restauracji właśnie o to chodzi.

Po raz pierwszy na Wine & Food Noble Night.